Kompostowanie | Composting

Tekst:

“Jak skutecznie pozbyć się odpadów organicznych?”
“Jak sprawić, by to mniej śmierdziało?”
“Jak odżywić swoje rośliny bez stosowania sztucznych nawozów?”
“Jak nie zwabić gryzoni i much?”

“Małe stworzonka, takie jak dżdżownice czy bakterie, zjadają twoje odpady organiczne i wysrywają naturalny nawóz!”
“Aby ten proces był skuteczniejszy, potrzeba 2 rodzajów odpadów”
“Zielone (azotowe): wyrwane chwasty, odpady kuchenne”
“Brązowe (węglowe): suche siano, słoma, trociny, papier, suche liście”
“Pomoże, jeśli będziesz układał(a) swoje odpady organiczne w warstwy – zielone i brązowe, naprzemiennie”
“Odpady brązowe ; odpady zielone ; Gałązki, patyczki, drewno – by podnieść kompost i dla lepszej cyrkulacji powietrza”

Poradnik Qrde dla wspólnot skłoterskich

Qrde’s manual for squatting communities

“Jeśli masz dostęp do wyrzucanego drewna, możesz zbudować nowoczesny kompostownik, jak ten”
“Ściany z palet; przesuwane deski; można dodać dach (opcjonalnie); vois-la! przekompostowana gleba; stąd wybieraj glebę”
“Porada #1: Kładź zielone odpady na środek stosu, a nie wszędzie wokół, przed warstwowaniem = mniej zapachu, mniej szkodników np. szczurów”
“Porada #2: Kawa to świetny nawóz – dodaj ją do stosu dla lepszej wartości odżywczej gleby”
“Porada #3: Rozdrabniaj swoje odpady zielone i brązowe dla lepszej efektywności rozkładu!”
“Porada #4: Produkty zwierzęce, jak również mocz i kał (!) można kompostować, ale prsz dla bezpieczeństwa poczytaj o tym wcześniej!”
“Po więcej informacji uderz na stronę www.compost-info-guide.com lub popytaj miejscowego speca od kompostu!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s